Egy alapétel következik !
Pörkölt
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg comb esetleg lábszár
20 dkg vöröshagyma
2-3 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
A húst mosd meg, töröld szárazra, és vágd 2-3 centis kockákra. Az olajon párold üvegesre a felkockázott hagymát, majd a tűzről levéve szórd meg pirospaprikával, s azt keverd el benne. Utána önts hozzá 1 dl vizet, és időnként megkeverve fedő alatt lassan süsd zsírjára (vagyis addig párold, amíg a fölös víz távozik - addigra a hagyma úgy megpuhul, hogy később szétfőve sűrű szaftot ad). Add hozzá az apróra vágott húst, s nagyobb lángon,állandó keverés mellett, "pörköld "a húst (míg a felülete fehér nem lesz). Fogd vissza a tüzet, add hozzá a felaprított paradicsomot és paprikát (télen néhány kanál üveges lecsót), sózd meg, fedd le, és párold puhára a húst a saját levében. Kis vízzel pótold, ha elfőne a leve.
Készülhet belőle pl. bácskai rizseshús.